• Inschrijven nieuwsbrief


  • Lettre d'information : Toutes les thématiques

  Uw suggesties

   Uw suggesties
   [Verplicht] :
   [Verplicht] :
   [Verplicht] :

  SEDL 2010

  • (MPEG4, 93.6 MB)

  Balade de quartier

  • Balade de quartier (Flash Video, 49.6 MB)

  RSS Feeds

  Edito

  Voorstelling Participatie

  De Participatiecel heeft de opdracht de inwoners te betrekken bij gemeentelijke projecten en initiatieven te ondersteunen die bijdragen tot een betere levenskwaliteit in de wijken.

  Inwoners en mensen die actief zijn on de gemeente betrekken bij gemeentelijke projecten: de Participatiecel organiseert ontmoetingsavonden om de gemeentelijke projecten voor te stellen. Ze organiseert ook thema- en info-avonden en debatten.

  Raadpleeg de lijst van de volgende avonden die worden georganiseerd door de Participatiecel op de pagina Particip’cafés. Raadpleeg ook onze pagina Agenda waar u andere evenementen vindt die u kunnen interesseren.

  Steun aan wijkinitiatieven: de Participatiecel staat ter beschikking van inwonersgroepen, wijkcomités en verenigingen die de levenskwaliteit in hun buurt willen verbeteren. Ze steunt hun rpojecten op verschillende manieren:
  - door zalen ter beschikking te stellen voor vergaderingen
  - door te helpen bij administratieve stappen
  - door een bibliotheek ter beschikking te stellen
  - door plaatselijke initiatieven en wijkcomités in de kijker te plaatsen

  Indien u een project wenst op te starten in uw buurt, aarzel dan niet ons een bezoekje te brengen.

  Burgerprojecten: elk jaar organiseert de Participatiecel een projectoproep met als doel burgerinitiatieven rond buurtontwikkeling te ondersteunen. De projecten die door de jury worden weerhouden, ontvangen een subsidie. Vanaf 2014 werd de projectoproep "Duurzame wijkenveloppen" vervangd door de oproep "Burgerprojecten".

  De Participatiecel ontvangt u na afspraak van maandag tot vrijdag tussen 8u30 en 16u.

  Het vademecum en monitoring van de participatieacties en -processen in de gemeente Anderlecht
  U kunt het downloaden in PDF formaat
  PDF - 4.9 MB
  Vademecum NL

  Projectoproepen

  • Vooruit met de wijk 2017

   Steun aan duurzame burgerprojecten. Projectoproep van Leefmilieu Brussel. Het ingevulde formulier moet uiterlijk 1 oktober 2017 om middernacht verstuurd worden.

  Laatste Agenda

  • Colloquium “participatieve processen en lokaal beleid”
   19 oktober 2017 van 8u30 tot 14u

   Rubriek Agenda

   Iedereen, zowel verkozenen, ambtenaren, actoren uit de burgerparticipatie als burgers, zijn welkom om een voormiddag lang samen na te denken.

   Na een inleiding worden 3 workshops aangeboden :
   - Participatie rond budgetten
   - e-participatie
   - Nieuwe vormen van burgerparticipatie, wanneer burgers initiatief nemen

   Tijdens de voormiddag wil men de participatieve projecten op lokaal niveau in vraag stellen, op basis van voorbeelden afkomstig van buitenaf. Hoe doet men dit in uw gemeente ? Hoe zal participatie in Brussel er de komende jaren uitzien ?

   Na het gesprek proberen we conclusies te trekken die misschien kunnen leiden tot een participatiehandvest voor het Brussels Gewest.

   Gratis - een lunch wordt aangeboden Plaats: COOP - Demetskaai 23
   Info en inschrijving voor 12 oktober:
   Brulocalis
   safiya.boudghene@brulocalis.brussels
   02 238 51 68

   Deze activiteit is voorgesteld in het kader van de Europese Week van de Lokale Democratie. Om het volledig programma te raadplegen, click hier.

  • Vorming begeleiding jongeren tijdens hun “ondernemersprojecten”
   14 oktober 2017 van 9u tot 17u

   Rubriek Agenda

   (Activiteit in het Frans) We willen jongeren met positieve ideeën voor hun wijk begeleiden tijdens hun project. Op het programma : workshops waarbij ze leren hun bedoelingen duidelijk te maken, knelpunten aan te pakken en potentiële partners te vinden. Ze werken ook samen, want het is de bedoeling om de collectieve intelligentie naar waarde te schatten.

   Doelstellingen :
   - Jongeren begeleiden zodat ze hun projectidee kunnen verduidelijken en structureren
   - Een vertrouwensband scheppen
   - De financiën, het team en het projectbeheer beheren

   Deze vorming wordt georganiseerd door vzw “Declic en Perspectives” en richt zich op jongeren onder de 30 die hun projectidee willen ontwikkelen.

   5 euros
   Plaats:Vormingsruimte PIF1070: Bergensesteenweg 453
   Info en inschrijven:
   PIF 1070
   pif1070@gmail.com
   02 523 19 88

   Deze activiteit is voorgesteld in het kader van de Europese Week van de Lokale Democratie. Om het volledig programma te raadplegen, click hier.

  • Start campagne "Respect voor parkeerplaatsen voor gehandicapten"
   13 oktober 2017 en 14 oktober

   Rubriek Agenda

   Het is maar voor vijf minuten !
   Maar al te vaak gebruiken bestuurders zulk excuus om te parkeren op een plek die voorbehouden is voor personen met een handicap. Om de mobiliteit voor iedereen te verbeteren, houdt de Adviesraad voor het Gehandicaptenbeleid samen met de gemeentediensten Gelijke Kansen en Preventie en de politiezone Zuid op vrijdag 13 oktober een actie om bestuurders gevoelig te maken voor het belang van parkeerplaatsen voor mensen met een handicap. Schepen van Gelijke Kansen Jean-Jacques Boelpaepe nam het initiatief voor dit project en werd hierbij gesteund door burgemeester Eric Tomas en het schepencollege.

   Op zaterdag 14 oktober staat er van 9u tot 19u een infostand in het Westland Shopping Center in Anderlecht om bezoekers te tonen wat wel en niet mag.

   Opgelet : parkeren op een plek die voorbehouden is voor personen met een handicap kan een boete van 110 euro opleveren en uw voertuig kan worden weggesleept.

   Info:
   Cel Coördinatie van het Gehandicapte Personenbeleid
   02 523 27 97

   Deze activiteit is voorgesteld in het kader van de Europese Week van de Lokale Democratie. Om het volledig programma te raadplegen, click hier.