Maison de la participation

Vorig jaar werden er in het kader van de Participatieve Begroting van de Duurzam Wijkcontract Biestebroek drie burgerprojecten geconcretiseerd.

Nog dit jaar worden de inwoners van de wijk Biestebroek uitgenodigd om projecten voor te stellen die hun wijk kunnen verbeteren ! Alle informatie en voorwaarden bevinden zich in het reglement.

De kandidaatsdossiers moeten voor vrijdag 18 augustus 2017 worden binnengebracht en de avond van het selectiecomité zal op donderdag 14 september 2017 plaatsvinden.

Wij nodigen de buurtbewoners uit te stemmen met deze stemformulier.

De laureaten van de Participatieve Begroting 2017 :

Nicole Honorez // Multiculturele en intergenerationele burgerproject van stadsmozaïek
Het project wil de Dorpsstraat, de Bronzestraat en/of de François Janssenstraat mooier maken met 120 tegels uit mozaïek van 30 x 30cm, die in het voetpad worden verwerkt. Het centraal thema van de mozaïeken is de natuur. Tijdens het maken van deze tegels kunnen de buurtbewoners een band met elkaar smeden die de sociale, generationele en culturele grenzen overstijgt.

CollectActif // Boekje CollectActif
Het project wou een pedagogisch boekje maken waarin het project van CollectActif uitgelegd wordt, namelijk onverkochte voedingswaren inzamelen en maaltijden aanbieden aan een vrije prijs. Dankzij de acties en het boekje wordt er minder voedsel verspild, wordt het publiek gevoelig gemaakt voor de problematiek rond voedselveiligheid en kan er een horizontale solidaire structuur worden uitgewerkt. Het boekje bevat ook enkele recepten van maaltijden bereid met onverkocht voedsel en getuigenissen van leden en vrijwilligers van het collectief.

VZW Kopanica // The Pigeons Project
De projectdragers willen het straattheaterproject dat sinds oktober loopt verderzetten en organiseert hiervoor drie participatieve workshops per week. Het is de bedoeling om zowel buurtbewoners als sterk uiteenlopende profielen, zoals verenigingen, samen te brengen rond een creatief project. Dankzij de workshops komen deelnemers en kijkers op plaatsen in hun wijk die ze minder goed kennen voor kleine optredens. Het project wordt in december 2017 afgesloten met een openbare voorstelling.

VZW SAFA // Een wereld voor morgen
Vzw SAFA maakte een filmpje met de buurtbewoners van de Aumalewijk, waarin zij antwoorden op de vraag: “Wat is jouw ideale wereld van morgen?”
Het doelpubliek is divers, zowel wat leeftijd, cultuur als socio-economische achtergrond betreft. Burgers moeten de mogelijkheid krijgen om elkaar te ontmoeten, zich uit te drukken en deel te nemen aan stadsprojecten.

Samen Voor Morgen // Droom je buurt – Speeldagen
Samen Voor Morgen organiseerde twee gezellige dagen vol spelletjes voor groot en klein. Op hetzelfde moment zijn er vele workshops, zoals dans, hennatatoeages, stand met bijzondere foto’s, schieten met pijl en boog, een springkasteel, workshop pizza’s maken, terwijl anderen zich konden ontspannen in de lounge-ruimte of bijpraten met een kopje koffie, limonade en huisgemaakt gebak.
  • Participatieve Begroting 2019
  • Participatief Budget 2018
  • Participatief Budget 2017
  • Participatief Budget 2016
  • Het 11de wijkcontract aan de gemeente Anderlecht werd toegewezen.