Maison de la participation

In het kader van de "BurgerProjecten" van het Participatiehuis : De Anderlechtse VZW Cosmos, die o.m. de dienstencentra Vives in de Vijverwijk en Cosmos in Kuregem beheert, nam het initiatief om een ‘Rollatorkoers’ te organiseren.

Waarom ? De dienstencentra werken vooral met een publiek van senioren. Verschillende onder hen worden geconfronteerd met het probleem van verminderde en/of beperkte mobiliteit. Om hun zelfstandigheid te behouden, zoeken en vinden zij oplossingen in het gebruik van hulpmiddelen: de arm van een partner of vriend(in), wandelstokken en krukken, rollatoren, (electrische) rolstoelen. Als ervaringsdeskundigen m.b.t. – een deel deze problematiek – willen wij het gebruik van de rollator ondersteunen en stimuleren. Twee knelpunten komen daar bij naar boven: de aarzeling bij senioren – omwille van een soms negatieve beeldvorming rond het gebruik ervan waarbij zaken spelen als de eigenwaarde, de erkenning van de eigen afnemende mobiliteitsmogelijkheden …. – om de stap te zetten om een rollator te gebruiken. Alsook de moeilijkheden die rollatorgebruikers ondervinden bij het gebruik ervan op het openbaar domein; de staat van de voetpaden, de ondoorgankelijkheid soms bij wegenwerken, …. Als dienstencentra zijn we enorme ‘fans’ van de rollator: hij helpt mindermobiele senioren in hun dagelijks leven; de verplaatsingen binnen huis maar ook de kleine verplaatsingen ( de winkel, het park, het dienstencentrum, de kinesist .. ) buitenshuis. Een rollator gebruiken is tevens een actieve vorm van bewegen. En hij is niet duur, milieuvriendelijk en neemt niet teveel plaats in. U leest het, we zijn fan en willen een positieve actie voeren rond het gebruik van de rollator. 

Wat ? Een speelse koers met rollatoren waarbij deelnemen belangrijker is dan winnen. Met en door senioren- rollator-gebruikers. Maar ook met eventuele mogelijke, toekomstige gebruikers. In het ‘format’ van een heuse koers met verschillende disciplines: een tijdrit, een bergrit, een wegrit. Dit uiteraard allemaal aangepast aan de mogelijkheden van de rollator gebruikende senior. Het evenement zal tevens gefilmd worden voor promotionele doeleinden: zowel via de sociale media als voor presentaties voor groepen van senioren. 

Wanneer ? Op woensdag 5 september vanaf 13u00. De koersen starten om 14u00. Het einde wordt voorzien rond 16u30 ( onder voorbehoud, aanvraag bij de gemeente Anderlecht is lopende ).

Waar ? Op het Verzetsplein te Anderlecht. Vanwege zijn centrale ligging, bereikbaarheid met bus en tram, de grootte en vrije ruimte van het plein. 

  • Hoe krijgen we meer natuur in Kuregem-Bara?
  • Hoe krijgen we meer natuur in Kuregem-Bara?
  • "Een nieuwe toekomst voor het Biestebroekdok" - Het BBP werd aangepast en aangevuld!
  • "Zinnedigue"
  • 10 jaar Participatiehuis