Thema : Lokale democratie: vertrouwen creëren

Dinsdag 15 oktober

Vive Olympe
Participatiehuis, Wayezstraat 94

Vzw Cultures et Santé gaat dieper in op de geschiedenis van de rechten van de vrouw in België. Ze doen dit met de leerlingen van de alfabetiseringslessen aan de hand van een spel. Het spel telt 30 geïllustreerde kaarten die verwijzen naar 30 sleutelmomenten in de geschiedenis van de rechten van de vrouw in België. Rechten die tegenwoordig vanzelfsprekend lijken, zijn het resultaat van een lange strijd. De strijd voor gelijke rechten tussen man en vrouw gaat echter onverminderd voort.

Regionale openingsceremonie
Centre culturel d’Uccle, Rodestraat 47, 1180 Ukkel

DEEL 1: Knowhow inzake participatie & inspiratiebron
van 16u30 tot 18u30

Bepaalde gemeenten zullen in de Foyer van het CC Ukkel worden gevraagd om hun ervaringen te komen delen op het gebied van participatie, gebruik van een digitaal platform en burgerontmoetingen. De volgende gemeenten beschikken over een stand:
• Ukkel
• Stad Brussel
• Vorst
• Evere
• Sint-Gillis

Deelname is gratis, maar registratie voor dit deel 1 wordt sterk aanbevolen via de website van Brulocalis

DEEL 2 : Conferentie « Is een andere democratie mogelijk? »
om 20u

Ter gelegenheid van de Europese Week van de Lokale Democratie 2019 nodigt de dienst Burgerinspraak van de gemeente Ukkel u uit voor een avondconferentie die door twee eersteklas sprekers zal worden gepresenteerd:
David Van Reybrouck, Belgisch auteur, filosoof en historicus, stelt mogelijke pistes voor om ons politieke systeem grondig te herzien en een intelligente democratie in te voeren;
Karl-Heinz Lambertz ; voorzitter van het Duitstalig parlement, is uitgenodigd om de eerste burgerraad voor te stellen, die wordt beschouwd als een officieel vast orgaan in de Duitstalige Gemeenschap.

Zij krijgen het gezelschap van ceremoniemeesteres Hadja Lhabib, die u het woord zal geven. De conferentie wordt afgesloten met een uitwisselingsmoment en een Q&A.

Vanaf 19.00 uur: walking dinner en welkomstdrankje voor de conferentie.
Gratis
Inschrijving:
Centre Culturel d’Uccle : reservation ccu.be

Woensdag 16 oktober

De impact van het Europese beleid op ons dagelijks leven
om 19u - Participatiehuis, Wayezstraat 94

Wie beslist wat? Welke impact heeft dit op ons? Wat kunnen de Europese parlementsleden doen? Wat verwachten wij van hen? Is er meer dan een verkiezing
om de 5 jaar? Wat hebben wij hen te zeggen? DiEM25 nodigt de Anderlechtenaren uit om de Europese volksvertegenwoordigers te laten weten wat hen bezighoudt. Belgische verkozenen met verschillende politieke kleuren zijn uitgenodigd.

Bevestigde gasten :
 Benoît Lutgen, lid CDH van het Europees Parlement
 Laurent de Sutter, filosoof, hoogleraar aan de VUB
 Francine Mestrum, doctor in de sociale wetenschappen, directeur van het Centre Tricontinental , lid van de Internationale Raad van het Wereld Sociaal Forum.
 Bernard Hayette, politiek secretaris van de PS in het Europees Parlement, hoogleraar aan het IHECS.

Gratis
Info en inschrijving:
0496 637 211

Zaterdag 19 oktober

Place aux Enfants

De Franstalige dienst Onderwijs organiseert ieder jaar “Place aux Enfants”. Die dag komen kinderen tijdens verschillende activiteiten meer te weten over burgerschap en samenleven. Samen met de EWLD is er in het Participatiehuis animatie over democratie op school en lokale democratie.

Dinsdag 22 oktober

Burgerforum
van 18u30 tot 22u - Espace 16Arts, Rossinistraat 16

Het Participatiehuis nodigt burgers en actoren uit Anderlecht uit om hun visie te delen over burgerparticipatie in Anderlecht! Er wordt nagedacht over de rol van het Participatiehuis binnen de gemeente en dus willen wij graag uw mening, idee of visie kennen.

Gratis
We voorzien een tussendoortje en een drankje. Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen. Dit is handig voor de organisatie en zo wordt er geen voedsel verspild.
Info:
participatie anderlecht.brussels en 02 555 22 71
Online inschrijvingsformulier

Donderdag 24 oktober

Film/debat: Een vertrouwensband scheppen met het land van onthaal, de gemeente en de wijk
om 13u30 - Zaal «De Kaai», Bergensesteenweg 436

De Mangoboom in Bloei nodigt de Anderlechtse senioren uit voor een film, gevolgd door een debat.

Gratuit
Info en inschrijving:
02 524 49 79 of 0470 70 09 82 (De Mangoboom in Bloei)

Met de steun van Brussel Plaatselijke Besturen en Brulocalis in het kader van de Europese Week van de Lokale Democratie.

  • EWLD 2021
  • EWLD 2020
  • EWLD 2019
  • Programma 2018
  • Programma 2017